![]() |
Tulppaanit poimitaan, kun kukat ovat kehitysvaiheessa kaksi, kuten kukka vasemmalla. Muut kuvan tulppaanit ovat kehitysvaiheessa yksi. Ne poimittiin vasta iltapäivällä. |
Viime viikolla sain käteeni ensimmäisen vastapoimitun tulppaanin. Tai oikeammin poimin sen itse. Saaren kartanossa nimittäin kasvatetaan omia tulppaaneja. Ja me opiskelijat pomimme ja niputamme ne myyntipunteiksi. Tulppaanin rakastajan taivas, sanoisinko.
![]() |
Tulppaanit poimitaan käsin veitsellä leikaten. Tai pikkurillillä varsi poikki napsaisten, jos sen taidon osaa. Minä en ainakaan vielä osaa. Sipuli vain nousi maasta, eikä varsi katkennut. |
Entisaikaan puutarhurit toivat tulppaanisipulit kylmästä valoon ja lämpöön silloin, kun varren tyngässä tuntui sormilla kokeillen pieni nuppu. Nykyään ei sipulinvarsia enää sormeilla, vaan kylmäkäsittelyviikot lasketaan Excelissä. Kun Excelin viikot ovat täynnä, on aika hyötää tulppaanit. Se tarkoittaa kukkien pakottamista kukkimaan ennen niiden luontaista kukinta-aikaa. Talvihan ei tulppaanille ole se oikea aika kukkia.
![]() |
Nämä tulppaanit ovat olleet kasvihuoneessa hyödettävänä noin viikon verran. |
Kaikki nämä ihanuudet ovat myytävänä Saaren kartanon Keuda Kukka & Puutarha -myymälässä Mäntsälässä. Vanhan Lahdentien varressa sijaitsevalta puutarhalta voit ostaa todellisiä lähitulppaaneja.
Ne sipulit ovat nimittäin hyödettävänä siinä myymälän seinän takana. Perimmäisessä kasvihuoneessa, jonka näet, kun kurkkaat myymälän lasiovesta. Saat tulppaanisi takuuvarmasti vastapoimitun tuoreina.
Ja mitä niihin monimutkaisiin leikkokukkiin tulee. Niitä en pääse pakoon. Vaikka tähtäänkin puutarhuriksi vihannestuotantoon, on tässä hommassa tunnistettava useita kymmeniä leikkokukkia – myös latinaksi.
Eustoma grandiflorum, Ranunculus asiaticus, Anthurium... Tentti on maaliskuun alussa heti hiihtoloman jälkeen.