12.4.2016

309 METRIÄ KURPITSAKUKKULAA

Kurpitsapellon rakentaminen Nassulassa on startannut. Tähän asti olemme pyörittäneet kurpitsasuunnitelmaa paperilla ja excelissä. Nyt otimme ensimmäiset askeleet pellolla. Aseinamme nauhamitta, lasermitta, rulla narua ja pussillinen merkintätikkuja.


Kurpitsapellon rakentaminen käynnistyy mittauksella.
Kurpitsapelloksi se tästä vielä muuttuu. Kaikki alkaa mittaamisesta.

Tähän asti olemme pyörittäneet kurpitsasuunnitelmaa paperilla ja excelissä. Nyt otimme ensimmäiset askeleet pellolla. Aseinamme nauhamitta, lasermitta, rulla narua ja pussillinen merkintätikkuja. Nassulan ensimmäinen laajempi viljelmä nousee noin 3 000 neliön eteläpellolle Vantaanjoen kulttuurimaisemaan.

Syysauringossa pellolla kellottelee oranssipulskea kurpitsa jos toinenkin satoine poikineen odottamassa perheitä, jotka tulevat hymyssä suin poimimaan oman Halloween-kurpitsansa – suoraan pellosta amerikkalaiseen pumpkin patch -tyyliin. Ennen kuin tähän unelmaan päästään edessä on rutkasti töitä. Siis todella rutkasti. Hiki saattaa tulla vielä monta kertaa.

Kurpitsakukkuloiden pituus on jopa 24 metriä.
Kurpitsakukkuloilla on mittaa pisimmillään 24 metriä.
Viikonloppuisen mittaussessiomme tulos oli yhteensä 309 metriä kurpitsakukkulaa. Päälle laskettuna vielä yhden viime kesänä rakennetun kukkulan metrit. Sinällänsä metrimäärä ei kuulosta hurjalta. Enemmänkin pellolle mahtuisi, nyt käytössä on vasta väljästi noin 2/3 pinta-alasta.

Isoksi urakan tekee se, että rakennamme kurpitsakukkulat vanhan perinteisen isoäidin kohopenkin rakennetta soveltaen. Se tarkoittaa, että per kukkulametri tarvitaan maa-ainesta reilun kuution verran.

Kun tämän määrän kertoo kukkulametreillä, tuloksena on aikamoinen maa-aines keko. Excelin kertoman mukaan kaikkiaan noin 400 kuutioita. Sen hankinta, logistiikka, kuljetusten aikataulutus, levitys pellolle ja kukkuloiden rakentaminen on aikamoinen palapeli. Niitä paloja kokoan parhaillaan – edelleen paperilla ja koneen ääressä.

Kurpitsapellon suunnittelu näyttää paperilla tältä.
Paperilla kurpitsakukkuloiden suunnittelu voi näyttää tältä. Excelissä sitten jo vähän toisenlaiselta.

Pelkästään risuja tarvitaan kukkuloiden sydämiksi noin 40 kuutioita. Niitä löytyy onneksi sekä omalta tontilta että naapurien metsistä. Meidän kulmakuntamme lämmittää puilla ja puita kadetaan joka vuosi. Oksarisukkoa on saatavilla yllin kyllin.

Viikonlopun mittaushommien ohella aloitin risusavotan. Sunnuntaina sain kasattua noin 10 kuutioita valmista havurisua. Tästä se kukkularakentaminen lähtee.

Kurpitsapenkkien ytimeksi tulee muun muassa havuja.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti