6.4.2016

TAIMET MUUTTIVAT MAKUUHUONEESEEN

Nyt voin ylpeänä esitellä, Nassulassa on kasvihuone. Siis kirjaimellisesti huone. Ei mikään erillinen muovi- tai lasihuone pihalla, vaan oikeasti sisällä talossa.

Taimikasvatusta ja ruukkujen purkitusta sisäkasvihuoneessa.
Tässä maisemassa on mukava purkittaa.

Viime viikonloppuna makuuhuoneemme muuttui kasvihuoneeksi. Tai paremmin taimikasvatushuoneeksi tämän kevään ajaksi. Väliaikaisena makuuhuoneena kolme vuotta palvellut huone, josta remontoidaan jatkossa ruokailuhuone, saa hetkisen palvella puutarhurin tarpeita. Koska muuta sopivaa ja lämmintä paikkaa taimikasvatukselle ei Nassulassa vielä ole.

Ja vihdoin pääsin tekemään ensimmäiset omat kylvöni. Johan sitä olen odotellut! Remonttikiireet toisaalla talossa ovat pitäneet minut poissa puutarhatouhuista viime viikkojen aikana. Sunnuntai-iltapäivänä upotin vihdoin sormet kasvuturpeeseen. Kylvin muun muassa 72 ruukullista lobeliaa ja samettikukkia reilut parisen sataa. Myös ensimmäiset yrtit sain kasvamaan.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kasvatan itse kesäkukkia siemenestä asti. Taisivat tosin kylvöt mennä hitusen myöhään, mutta ei auta. Näköjään suutarin oppilapsellakaan ei aina ole kenkiä. Mutta uskon, että taimeni itävät ja kasvavat vauhdilla. Minulla on Nassulan taimihuoneessa nimittäin salainen ase.

LED-kasvivalot loistavat hämärässä huoneessa.
LED-kasvivalaisimet hellivät taimia kunnon valolla hämärässä huoneessa.
Siinä missä ennen roikkui makuuhuoneen kattolamppu, loistaa nyt 180 wattia LED-valoa. Kaksi kappaletta ammattikäyttöön tarkoitettua kasvihuonevaloa. LED- kavihuonevalot antoi koekäyttöön Nettivalo.fi, jonka valikoimaan nämä uudet kasvivalaisimet ovat tulossa.

Tämä on ensimmäinen kosketukseni LED-kasvivaloihin. Taimikasvatuksen ohella aion tänän keväänä paneutua tarkemmin LED-tekniikkaan kasvivalaistuksessa.

Näinkin voimakkaat LED-valot ovat turvallisia käyttää pienissä sisätiloissa, sillä valaisin ei kuumene. Sen voi siksi ripustaa kasvihuoneessakin myös hyvin lähelle kasveja. Ja tietysti LED-valojen tärkein valttikortti on pieni energiankulutus. Kasvihuoneessa valaisimilla voi säästää sähköä jopa 80 prosenttia.

Kasvihuone syntyi Nassulan tulevaan ruokahuoneeseen.
Kovin ammattimainen eikä viihtyisä sisäkasvihuoneeni ei ole, mutta ajaa asiansa.
Kaikkinensa kasvatushuone sisällä ei ole kovinkaan käytännöllinen tai viihtyisä. Sellaisen pystyttämistä kotiin en suosittele, ellei huonetta ole rakennettu kosteaksi tilaksi, jossa ilmanvaihto toimii. Nyt kasteluveden kanssa täytyy lutrata varovaisesti, vaikka lattilla on kolmen  kerrosta vanhaa muovimattoa. Myös ilmankosteus nousee korkeaksi, mikä ei ole hyvä rakenteille.

Nassulassa uskalsin uhrata sisätiloja kosteudelle, koska tämän jälkeen huone remontoidaan täysin. Lisäksi vanha talomme on hyvin hengittävä – suomeksi sanottuna siellä vetää – joten ilma huoneessa vaihtuu.

Jatkossa huoneen pintamateriaalit uusitaan ja muovitamot puretaan. Taimipöydän päädyn kohdalla seinässä oleva muuri kaivetaan esiin, hormi avataan ja paikalle rakennetaan uusi tulisija. Mutta sitä ennen tässä huoneessa kasvaa vielä satoja kasvintaimia. 

5 kommenttia:

  1. Meillä taimitiloina toimii keskeneräisen vintin huoneet ; kasvit mahdollisimman lähellä ikkunoita ja valot apuna. Mitähän ensi keväänä kun huoneissa asutaan... Mihinkäs itse aiot tulevina vuosina taimet sijottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vintti on oivallista taimikasvatustilaa. Millainen siellä on lämpötila? Omassa¨"kasvihuoneessani" lämmönsätely on osoittautunut vähän hankalaksi, tuppaa tulemaan liian lämmin (vaikka LEDit eivät varsinaisesti lämmitä, mutta noin pienessä tilassa kuitenkin).


      Jatkossa meillä on tarkoitus olla sen verran lämmitettävää kasvihuonetilaa, että kevään taimikasvatus sujuu siellä. Ensi vuonna joudun varmaa vielä kasvattamaan taimet vanhassa navetassa. Siellä on pimeää, joten tarvitsee hankkia lisää lamppuja.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista