22.3.2016

KURPITSAKUUME NOUSEE KEVÄÄLLÄ

Kurpitsakuume iski nyt ja toden teolla. Se jos mikä on varma kevään merkki Nassulassa. Kurpitsa, Cucurbita pepo, suuri muhkea oranssi Halloween-ajan Jack-o'-lantern-kurpitsa on suuri rakkauteni. Niin puutarhassa, keittiössä kuin kurpitsalyhtyinä syyspimeässä.

Kurpitsa Nassulan kurpitsakukkulalla 2015
Kurpitsa, josta kasvoi Nassulan kesän 2015 suurin.. Se painoi reilut 34 kiloa.
Rakkauteni kurpitsaan syttyi aikaa sitten syvällä Amerikan etelessä. Vietin siellä ensin vaihto-oppilasvuoden ja sittemmin opiskelin collegessa. Ihastuin Halloween-tunnelmaan ja oranssinpunaiseen hehkuun syksyn hämärässä.

Kasvatin ensimmäisen kurpitsani, kun omaa maaplänttiä oli sen verran, että kurpitsa lonkeroineen sinne mahtui. Viime kesänä Nassulan aurinkoisella pellolla kasvoi jo yli 400 kiloa kurpitsaa. Viime kesän kurpitsat löydät Facebookista Nasullan suuri kurpitsa 2015 -ryhmästä (Ryhmä on julkinen, mutta vaatii kirjautumisen Facebookiin.)

Kurpitsa poikineen Nassulan pellolla viime kesänä.
Kurpitsasatoa Nassulan pelloilla viime kesänä. 
Kurpitsa on myös ensimmäinen kasvi, jota Nassulassa viljellään kaupallisesti. Jo tulevana kesänä. Juuri nyt pyörittelen päässäni suunnitelmia uusien kurpitsakukkuloiden rakentamista. Tankkaan tietoa kurpitsan ammattiviljelystä Pohjois-Amerikassa. Ja selaan siemenverkkokauppojen kurpitsavalikoimia eri EU-maissa, jotta löytäisin Nassulaan sopivat lajikkeet.

Kurpitsakuume on armoton. Sen lievittämiseksi oli ryhdyttävä myös kokkaamaan kurpitsasta.

Katso kurpitsamarmeladin ja -hillon reseptit.


Kurptisa on myös Nassulan apulaisen suuri herkku.
Kurpitsasta pitää myös Nassulan apulainen. Karsitut ylimääräiset kurpitsanalut katosivat nopeasti parempiin suihin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti