22.3.2016

KURPITSAA MARMELADI- JA HILLOPURKISSA


Kurpitsaa, sitruunaa, appelsiinia ja omenaa. Näistä syntyy hilloa ja marmeladia.
Kurpitsamarmeladi syntyy uunissa paahdetusta kurpitsasta ja kirpeyttä antavista hedelmistä..
Koska lumi peittää Nassulan kurpitsapellon, on pakko helpottaa kurpitsakuumetta kaivamalla pakastimesta viime vuoden kurpitsasatoa. Nassulan unissa paahdettua kurpitsaa löytyy vielä onneksi runsaasti.

Uunissa paahdettu kurpitsa toimii pohjana lähes tulkoon kaikessa kurpitsakokkauksessani. Ainakin sellaisessa, missä kurpitsa käytetään soseena.

Se syntyy näin
  • Laita koverrettua tai pilkottua tuoretta kurpitsaa korkeareunaiseen uunivuokaan.
  • Paahda 175 asteessa noin 45-60 min.
  • Käytä sellaisenaa keiton pohjana, leivonnassa, risotossa, marmeladissa, pastakastikkeessa jne.
  • Pakasta sopivina annoksia myöhemmin käytettäväksi.

Juuri nyt juustojen ja spelttipuuron – ja monen muunkin purtavan – kanssa oivasti yhteen sopiva kurpitsamarmeladi oli päässyt loppumaan. Siispä heitin pari litraa paahdettua kurpitsaa kattiloihin ja ryhdyin marmeladin ja hillon keittoon.

Kurpitsamarmeladi- ja hilloreseptejä löytyy verkosta monenmoista. Yhdistävä tekijä niille, kuten monelle muullekin hillorespetille, on että sokeria on aivan julmettu määrä. Makea kurpitsa ei kaipaa sellaista sokerimäärää tai lopputuloksesta tulee yli-imelää sokeriliisteriä.

Mutta sokeria sopii lisätä keitoksiin myös rutkasti enemmän, jos sitä halajaa.

Nyt kehittelin kurpitsasoseesta marmeladia appelsiinin ja sitruunan kanssa sekä hilloa happamien omenoiden kera. Kurpitsan luontainen pehmeä makeus kaipaa seurakseen reippaasti kirpsakkuutta.

Käyntin myös naapurin isännältä oppimaani kikkaa lisätä marmeladiin ja hilloon tilkka konjakkia tai muuta samantyyppistä alkoholia. Se tuo makuun mukavasti syvyyttä. Alkoholiksi valikoitui nyt, mitä kaapista sattui löytymään.

Kurpitsa ja hedelmät soseutetaan hilloksi ja marmeladiksi.
Kurpitsahillon ja -marmeladin ainekset soseutetaan samettiseksi soseesksi.

Kurpitsa-sitrusmarmeladi


1 l Nassulan uunissa paahdettua kurpitsaa
4 appelsiinia
2 sitruunaa
2 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
3 dl hillo-marmeladisokeria
½ dl Metaxaa

Pese appelsiinit ja sitruunat hyvin. Raasta niiden kaikkien kuoret. Kuori helemät ja pilko lohkoiksi. Raasta inkivääri.

Lisää kattilaan kurpitsa, pilkotut hedelmät, hedelemänkuori- ja inkivääriraasteet. Keitä hiljalleen noin vartin verran. Sekoittele välillä. Nosta kattila hellalta ja soseuta seos hyvin sammettiseksi. 

Lisää seokseen hillo-marmeladisokeri ja Metaxa. Anna kiehua vielä hiljalleen 10 minuuttia. Muista sekoittaa. Jäähdytä hieman ja kaada puhtaisiin kuumennettuihin tölkkeihin. Säilytä viileässä.

Tämän reseptin tuunailin Kotilieden kurpitsamarmeladirespetin pohjalta. 

Kurpitsa-omenahillo


1,2 l Nassulan uunissa paahdettua kurpitsaa
1 l happamia omenoita lohkoina
3  dl intiaanisokeria
2 sitruunan mehu
½ tummaa rommia

Kuori ja lohko omenat pieniksi. Lisää kattilaan kurpitsa, omenalohkot ja intiaanisokeri. Keitä 20-30 minuuttia kunnes omenat pehmenvät. Happamat kovat omenat eivät kovin hyvin soseudu, mutta riittää että lohkot ovat pehmeitä soseutettavaksi.

Nosta kattila hellalta ja soseuta hyvin. Lisää sitruunamehu ja rommi. Nosta kattila hellalle ja anna kiehahtaa vielä hetki. Jäähdytä tovi ja tölkitä. Säilytä viileässä.

Pääsiäisenä maistamme tuotoksia juustojen kera ja arvioimme, miltä ne maistuvat. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti