2.3.2016

PUUTARHURI TALVILOMALLA


Maaliskuun ensimmäinen aamu valkeni Nassulassa usvaisen upeana. Suojasään jälkeinen pakkasyö nostatti paksun sumuverhon Vantaanjoelta. Pakkasusvassa on jotakin taikaa. Aamulenkki koiran kanssa kulki unenomaisessa maisemassa.


Kevättalven ensimmäiset pakkasusvat nousivat sopivasti hiihtolomalla. Pääsin ihailemaan utusia aamuja kotona Nassulassa. Helmikuun viimeinen ja maaliskuun ensimmäinen viikko ovat lomaa opinnoista.

Mitä puutarhuri tekee talvilomalla? Selaa siemenluotteloita, haalii kylvöseosta ja esikasvatuslokerikkoja, virittelee kasvilamppuja? Niin sitä luulisi. Mutta ei Nassulassa. Täällä puutarhuri tarttui tasohiomakoneeseen ja maalisutiin.


Nassulan päärakennuksen ikuisuusremontti piti potkaista taas askeleen eteenpäin ja aloittaa makuuhuoneen kunnostus yläkertaan.

Taka-ajatuksenani makuuhuoneremontissa siintää nimittäin kevään taimikasvatus. Kun saan alakerran – kolme vuotta käytössä olleen väliaikaisen – makuuhuoneen siirrettyä yläkertaan, pyhitän alakerrasta vapautuvan huoneen taimikasvatukselle. Tämä idea antoi kummasti vauhtia remontille.

Kiire tosin saattaa vielä tulla. Pellavaöljyinen Uula-puulattiamaali kuivuu neljä viikkoa ennen kuin se kestää huonekalujen siirtelyä. Noh, nukutaan sitten vaikka patjalla lattialla, että päästään taimien tieltä ajoissa pois.

Yläkerran maakuuhuoneen lattian sävy on oliivi.
Onneksi suunnittelen Nassulaan tänä  kesänä enimmäkseen avomaaviljelyä. Siksi taimikasvatukselle on vielä hyvin aikaa. Muutamat tomaatintaimet ja muut kotitarvekasvit, jotka tulevat pieniin kasvihuonekaappeihin, mahtuvat kasvamaan vaikka pöydän kulmalla. Vielä tovi vierähtää ennen kuin täällä vihannekset tarkenevat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti