16.3.2016

KUN TAPOIN ERKIN PELARGONIN

Pelargonit ovat ihastuttavia, oikeita vanhanajan mummonkukkia. Nyt voin jo sanoa niin, mutta toista oli reilu kymmenen vuotta sitten. Silloin tapoin Erkin antaman pelargonin.

Pelargoni Oxarv Pelargonium
Pelargonista, jonka Erkki toi ei ole valokuvaa. Oxrav on yksi Saaren kartanon pelargonilajikkeista.
Erkki on työtoverinin muutaman työpaikan takaa – ja armoitettu kukkapeukalo.

Kun ostin ensimmäisen oman asuntoni, ja siellä oli parveke, toi Erkki eräänä kevätpäivänä minulle töihin parvekekukkia. Mukana oli muhkea pelargoni isossa ruukussa.

Syytä on mainita myös se, että Erkki oli matkustanut kukkakuormansa kanssa junassa useita tunteja aluetoimistolta pääkonttorille Helsinkiin. Erkin kukkatuliaiset olivat ihania, mutta kieltämättä myös pelottaiva. Tai melkeinpä hirvittäivä, jos ihan reilusti myönnän.

Minä en ollut mikään kukkaihminen ja siksi mieleen iski ensimmäisenä pelko, miten ihmeessä pidän Erkik kukkaset elossa. Sitkeästi sitä yritin, mitä vähän nyt kukkien hoidosta tiesin. Ja niinhän siinä kävi, että loppukesästä pelargoni kuoli. Neljä viikkoa vailla vettä koitui sen kohtaloksi. Olin moottoripyöräilemässä Euroopassa, eikä kukaan käynyt kukkaparkaa kastelemassa. Kesälomien loputtua piti tunnustaa myös Erkille pelargonin julma kohtalo.

Pelargonit - Pelargonium. Saaren kartanon puutarhassa Mäntsälässä.
Emopelargoneja, joista pistokkaat otetaan.
Muisto Erkin pelargonista palasi mieleeni tänä talvena, kun ruukutin elämäni ensimmäistä kertaa pienenpieniä pelargonipistokkaita.

Se taisi olla käytännössä ensimmäinen kerta sitten kuolleen pelargonin, kun olin käsikosketuksessa kyseisen kukkalajin kanssa.

Sen lisäksi olin ehtinyt sotkea sormeni pelargonimultaan jo ruukkuja syvemmällekin. Olen nimittäin tänä talvena tehnyt myös markkinointimateriaalia Suomen suurimmalle pelargonivalikoimalle.

Saaren kartanon puutarhassa Mäntsälässä kasvaa tänä keväänä yli 100 pelargonilajiketta. Niitä kaikkia myydään pistokkaina ja taimina. Jo pelkästään pelargonien nimet ovat vallan viehättäviä. Ruotsinmumma 2, Hauska, Mårbacka Farbror Harald...

Tutustu huikeaan pelargonivalikoimaan ja seuraa Facebookissa Saaren kartanon pelargoneja. Pistokkaita ja taimia voi ostaa puutarhalta Mäntäsälästä ja eri tapahtumista kevään aikana. Ja vaikka en kukkapuutarhuriksi aio ryhtyäkään, voin luvata, että näistä pelargoneista kuulette vielä lisää.

Ruotsinmummo 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti